Ontslagvergoeding bij vaststellingsovereenkomst

Ontslagvergoeding bij vaststellingsovereenkomst2024-06-19T12:09:29+00:00

Vaststellingsovereenkomst vergoeding

Heeft u recht op een vergoeding bij vaststellingsovereenkomst (vso)? Nee, bij een ontslag met wederzijds goedvinden krijgt u geen transitievergoeding. U onderhandelt zelf over uw eventuele ontslagvergoeding bij uw vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever is wettelijk gezien niet verplicht om een vergoeding aan u te betalen in geval van ontslag met wederzijds goedvinden. 

Transitievergoeding is lager dan ontslagvergoeding

Laat gratis uw VSO controleren.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een schriftelijke afspraak tussen een werkgever en een werknemer om het dienstverband te beëindigen. In deze overeenkomst staan alle voorwaarden van het ontslag, zoals de einddatum, de ontslagvergoeding en andere afspraken. Beide partijen moeten het eens zijn met de inhoud en tekenen de overeenkomst.

Wanneer wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt?

Een vaststellingsovereenkomst wordt vaak gebruikt wanneer zowel de werkgever als de werknemer willen dat het dienstverband eindigt zonder tussenkomst van de rechter of het UWV. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een reorganisatie, een conflict op de werkvloer of wanneer de werknemer niet meer goed functioneert. Met een VSO kunnen beide partijen in goed overleg uit elkaar gaan, zonder een langdurige ontslagprocedure.

vso vergoeding

Transitievergoeding met een vaststellingsovereenkomst (VSO)

Loopt uw ontslag via het UWV of de kantonrechter? Dan is de werkgever wel verplicht om een transitievergoeding aan u te betalen. Daarom is het in uw eigen belang om goed te onderhandelen over de hoogte van uw vergoeding. Dit is het belangrijkste onderdeel van de vaststellingsovereenkomst en de onderhandelingen hierover. Ontslagvergoeding bij vaststellingsovereenkomst is hoger dan een transitievergoeding.

Wat is het verschil tussen een ontslagvergoeding en transitievergoeding?

Een veelgestelde vraag is: wat is beter? Een ontslagvergoeding of transitievergoeding? Een ontslagvergoeding is vaak hoger dan de transitievergoeding. Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft u recht op een transitievergoeding. Als uw werkgever niet naar de kantonrechter of het UWV stapt (ontslag met wederzijds goedvinden), kunt u recht hebben op een ontslagvergoeding.

Verschil tussen transitievergoeding en ontslagvergoeding

Een transitievergoeding en een ontslagvergoeding zijn beide vergoedingen die je kunt krijgen bij ontslag, maar er zijn verschillen tussen deze twee.

Transitievergoeding: Dit is een wettelijke vergoeding waar je recht op hebt als je werkgever je ontslaat of je tijdelijke contract niet verlengt. De hoogte van de transitievergoeding is een derde van je maandsalaris per gewerkt jaar.

  • Het voordeel is dat je hier altijd recht op hebt bij ontslag via de rechter of het UWV. Het nadeel is dat het bedrag meestal lager is dan bij een ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding: Dit is een vergoeding die je kunt krijgen als je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst (VSO) afsluit. Deze vergoeding is vaak hoger dan de transitievergoeding. Je moet hierover zelf onderhandelen met je werkgever, omdat hij niet verplicht is om dit te betalen.

  • Het voordeel is dat deze vergoeding vaak hoger is dan de transitievergoeding. Het nadeel is dat je hierover moet onderhandelen en het niet zeker is dat je dit krijgt.

vaststellingsovereenkomst vergoeding

Onderhandelen over de VSO zonder ontslagvergoeding

Uw werkgever doet u een voorstel bij ontslag met wederzijds goedvinden. U ontvangt een concept vaststellingsovereenkomst (vso). Op dat punt beginnen de onderhandelingen over de definitieve afspraken die jullie maken. Vooral de hoogte van de ontslagvergoeding is onderwerp van onderhandeling. 

Tips voor het onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst (VSO)

Werkgevers kunnen behoorlijk druk leggen op werknemers. In het bijzonder als het gaat om het afsluiten van uw vso. Laat daarom uw vso controleren. Tips over het onderhandelen over uw vaststellingsovereenkomst (vso):

  1. Wees kalm en geduldig
  2. Laat je niet onder druk zetten tijdens onderhandelen vaststellingsovereenkomst
  3. Zet niet te hoog in bij een tegenvoorstel
  4. Wees bewust van de risico’s en gevolgen
  5. Blijf graag in dienst
  6. Weglopen bij onderhandeling over je vaststellingsovereenkomst mag

Wat zijn de meest voorkomende fouten tijdens het onderhandelingsproces?

Een veelgemaakte fout is slecht voorbereid zijn. Zonder te weten wat een redelijke vergoeding is, kan een werknemer te snel akkoord gaan met een laag bod. Werkgevers willen soms snel een akkoord, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om alles goed te lezen. Ook emotioneel reageren is een fout. Het is belangrijk om rustig en professioneel te blijven.

Hoe zien succesvolle onderhandelingen eruit?

Succesvolle onderhandelingen beginnen met een goede voorbereiding. Een werknemer moet weten wat hij of zij kan vragen. Bijvoorbeeld, als iemand vijf jaar heeft gewerkt, kan hij proberen een vergoeding te krijgen van zes maanden salaris of meer.

Het is belangrijk om rustig te blijven en niet meteen het eerste bod van de werkgever te accepteren. Door goed te luisteren en met sterke eigen redenen te komen, kan de werknemer vaak meer krijgen.

Hoeveel ontslagvergoeding is redelijk bij vaststellingsovereenkomst?

Hoeveel maanden je dit mee krijgt, is erg afhankelijk van de situatie. De wettelijke transitievergoeding ligt op 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Wanneer er een ontslag via een vaststellingsovereenkomst wordt gedaan ligt de vergoeding als snel op 1/2 maandsalaris of hoger per gewerkt jaar. Het ligt ook aan hoe sterk de werkgever staat. Dit is voor veel mensen een van de redenen om een jurist in te schakelen, want alle feiten en omstandigheden wegen mee.

Wat zijn de gangbare praktijken en uitkomsten?

Het is normaal dat werknemers meer vragen dan de wettelijke vergoeding. Werkgevers willen vaak snel een oplossing, dus ze bieden soms meer aan. De vergoeding kan variëren.

Soms kunnen werknemers ook onderhandelen over andere voordelen, zoals een langere opzegtermijn of een goede referentie.

Kantonrechtersformule versus transitievergoeding

De kantonrechtersformule, als basis voor de ontslagvergoeding bij vso, wordt niet veel meer gebruikt. Dit werd gebruikt in geval van ontslag via de kantonrechter om de hoogte van de transitievergoeding te bepalen. Maakt uw werkgever wel gebruik van deze formule, dan zal het voorstel in de meeste gevallen een halve, anderhalve of tweeënhalve maand per gewerkt jaar zijn. 

De transitievergoeding, die de werkgever verplicht moet betalen bij ontslag via de kantonrechter, wordt 1/3 van het maandsalaris per gewerkt jaar gehanteerd als bepaling van de vergoeding. 

Beide uitkomsten zijn niet gelijk. De kantonrechtersformule is in het voordeel van de werknemer; hier zal een arbeidsjurist op inzetten. De transitievergoeding is gunstiger voor de werkgever omdat dit bedrag lager is.

Wat zijn de voordelen van juridische bijstand?

Een arbeidsjurist helpt bij het krijgen van een eerlijke vergoeding. Juristen hebben ervaring en weten welke redenen werken bij onderhandelingen. Ze zien ook snel fouten in de overeenkomst die de werknemer kunnen schaden. Met de hulp van een jurist voelt de werknemer zich zekerder en kan hij met een gerust hart de overeenkomst tekenen.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail; onze arbeidsjurist staat u graag te woord. En geeft de antwoorden op al uw vragen.

Bereken uw vaststellingsovereenkomst.

Ik wil je nog bedanken voor je goede adviezen, support en belangstelling.
Ik ben toevallig via google bij jullie terecht gekomen en was en ben nog steeds verbaasd over jouw goede adviezen interesse om het te blijven volgen. Het waren waren voor ons spannende (vaststellingsovereenkomst) en moeilijke zaken waar we nog nooit mee te maken hadden gehad. Maar we konden altijd bellen of appen en er kwam een antwoord. Nogmaals dank daarvoor we wensen jou alle goeds. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Piet

Dag, jouw hulp was super goed met de vaststellingsovereenkomst.
Na alle stress ging ineens de zon schijnen. Hopelijk een goed voorteken! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Anette

Robin is the best !! He really help you because he love what he do. With my case he did study all documents and explain  to me all my rights what i have and what i can do and always with good way talking you, it feels like he is defending himself.

Thanks !! a lot to Robin and legalworx for the help the support and the opportunity!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Souhai

Robin is makkelijk om mee te praten. Zijn reactie tijd was in het hele traject erg snel en de communicatie kan deels via whatsapp. Ik heb het gevoel dat hij door een goede juridische onderbouwing het onderste uit de kan heeft gehaald voor me, dus zeker een aanrader. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Luuk
Gemiddelde transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst2023-08-01T11:32:27+00:00

De gemiddelde “transitievergoeding” die in een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgenomen bedraagt 0,57 bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Dit is dus 0,24 bruto maandslaris hoger dan de wettelijke berekening. De vergoeding valt dus gemiddeld hoger uit wanneer er door een jurist onderhandeld wordt over een VSO.

Vaststellings overeenkomst en transitievergoeding2023-06-09T08:06:57+00:00

In theorie bestaat er geen recht op een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst (VSO). De werkgever is alleen een transitievergoeding verschuldigd wanneer er een ontslag via het UWV of ontbinding via het kantongerecht plaatsvindt. Echter is het wel gebruikelijk dat er in de VSO een ontslagvergoeding wordt opgenomen die net zo hoog of hoger is dan de wettelijke transitievergoeding.

Wanneer heb ik geen recht op een transitievergoeding2023-06-09T07:59:45+00:00

U heeft geen recht op een transitievergoeding wanneer u zelf ontslag neemt (behalve als werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft), u ernstig verwijtbaar bent aan het ontslag en wanneer de werkgever failliet is verklaard of een surseance van betaling heeft. Dit betekent ook dat wanneer u besluit de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen u geen recht heeft op een transitievergoeding.

Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding2023-06-09T07:56:06+00:00

U heeft recht op een transitievergoeding wanneer de werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen via het UWV of Kantonrechter. De voorwaarden hierin is wel dat u niet ernstig verwijtbaar mag zijn aan het ontslag, zoals o.a. bij diefstal of fraude. Dit betekent dat u ook recht heeft op een transitievergoeding wanneer de werkgever besluit uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen.