Wat als ik niet akkoord ga met een vaststellingsovereenkomst?

Overeenstemming

Ga je niet akkoord met je vaststellingsovereenkomst en wil je onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst. Onderhandelen over je eigen ontslag met wederzijds goedvinden is niet makkelijk en heel erg emotioneel. Onderstaande tips geven je een richting waar je op moet letten om tot een hogere beëindigingsvergoeding te komen bij een ontslag met wederzijds goedvinden.

  1. Wees kalm en geduldig.

Het is uiterst belangrijk dat je niet direct dezelfde of de volgende dag een tegenvoorstel neerlegt bij de werkgever. De werkgever denkt dan dat je het snel wil afronden en daarmee zal hij altijd proberen de vergoeding laag te houden. Laat de werkgever wachten (maar ook weer niet te lang), wanneer hij contact met jou opneemt dan weet je dat de werkgever het graag wil beëindigen.

  1. Laat je niet onder druk zetten tijdens onderhandelen vaststellingsovereenkomst

Een werkgever die je onder druk zet om een voorstel zo snel mogelijk te tekenen geeft je informatie dat hij graag en snel de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Zorg ervoor dat je niet akkoord gaat met een voorstel wat de werkgever graag wil ondertekenen, je moet akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst wat de werkgever met tegenzin wil ondertekenen.

  1. Zet niet te hoog in bij een tegenvoorstel.

Kom niet met een voorstel dat onredelijk hoog is dat je de werkgever beledigt, dit zorgt er alleen maar voor dat de werkgever niet meer wil onderhandelen en de vaststellingsovereenkomst van tafel veegt. Wanneer je dan zelf weer over een vaststellingsovereenkomst begint dan geef je aan graag weg te willen. Hierdoor zal het resultaat uiteindelijk (hoogst waarschijnlijk) lager worden dan wanneer je een redelijk (lager) voorstel had gedaan.

  1. Wees bewust van de risico’s en gevolgen.

Wees bewust van het risico wanneer er geen overeenstemming wordt bereikt, wat dan? Dit moet je helder voor ogen hebben want dan weet je wat een vervolgtraject inhoudt en wat de eventuele kosten zijn. Maar wees vooral bewust op de emotionele kant wanneer er geen overeenstemming wordt bereikt, wanneer een procedure gestart wordt of dat je in dienst moet blijven (dit kan voor veel mensen een hoge drempel zijn).

  1. Blijf graag in dienst.

Wees standvastig in je argument dat je graag in dienst wil blijven. Hoe moeilijk dit soms ook is blijft het belangrijk om dit te blijven herhalen. Wanneer je een tegenvoorstel doet richting werkgever met de boodschap “ik wil graag weg” dan weet je zeker dat de werkgever niet akkoord gaat met je tegenvoorstel.

  1. Weglopen bij onderhandeling over je vaststellingsovereenkomst.

Durf weg te lopen van de onderhandeling, als je een voorstel niet durft te laten klappen kan je vast komen te zitten in de onderhandeling. Door weg te lopen geef jij informatie aan de werkgever dat je het niet erg vindt om in dienst te blijven. Dit resultaat vaak in een hogere vergoeding.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Wilt u graag iemand inschakelen om u te helpen bij de onderhandeling? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482, stuur een mail of upload je vaststellingsovereenkomst hier; onze arbeidsjurist staat u graag te woord en geeft graag de antwoorden op al uw vragen. Meer informatie over onderhandelen van de vaststellingsovereenkomst vindt u hier.