Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Een vaststellingsovereenkomst – vaak ook beëindigingsovereenkomst genoemd –  is een overeenkomst waarbij twee partijen afspraken maken om een geschil/onenigheid op te lossen. Dit kan dus ook over het ontslag van een werknemer gaan en op welke voorwaarden dit moet gebeuren. Wanneer een werknemer een VSO voor het eerst ontvangt dan is deze nog niet bindend, de hoofdregel is dat een VSO pas bindend is als beide partijen de overeenkomst schriftelijk hebben ondertekend – hieronder valt ook een akkoord per e-mail -. Na het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst kan een werknemer binnen 14 dagen (bedenktermijn) erop terugkomen en in sommige gevallen zelfs binnen 21 dagen.
Veel werknemers tasten in het duister wanneer er een VSO wordt aangeboden. Zoeken op Google brengt helaas niet heel veel duidelijkheid met zich mee omdat er ook vaak onjuiste informatie op internet staat. Daarom is een advies op maat altijd aan te raden, want alle feiten en omstandigheden van de situatie zijn belangrijk.

Waarom een VSO/beëindigingsovereenkomst?

Een VSO is voor de werkgever de meest gewilde en makkelijkste manier om een werknemer te ontslaan. Door een vaststellingsovereenkomst aan te bieden voorkomt de werkgever dat hij een ontslagprocedure moet opstarten en er een onafhankelijke instantie (Kantongerecht of UWV) meekijkt en het ontslag beoordeelt. De werkgever zit namelijk niet te wachten op een relatief lange procedure waarbij er geen enkele zekerheid bestaat of het ontslag wel wordt “goedgekeurd”. Dit is dan ook de reden waarom er bij een VSO – in veruit de meeste gevallen – een hogere vergoeding mogelijk is. Het is daarom verstandig een arbeidsjurist in te schakelen die aandachtig naar de situatie luistert en daarbij hulp biedt. Daarnaast zorgt een goede arbeidsjurist ervoor dat er veel stress weggenomen wordt in een dergelijke moeilijke en emotionele situatie. In 95% van de gevallen worden de kosten vergoed door de werkgever en heeft de werknemer zelf geen kosten.

LegalWorx is gespecialiseerd in het ontslagrecht en het onderhandelen van vaststellingsovereenkomsten. Het eerste advies wordt altijd gratis en vrijblijvend gegeven. Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail; Je kan ook de vaststellingsovereenkomst hier uploaden. onze arbeidsjurist staat u graag te woord. En geeft de antwoorden op al uw vragen.