LegalWorx behandelt vaak zaken waarbij de werknemer een (nieuwe) manager heeft die de toekomst kan voorspellen. Er zijn dan (technologische) ontwikkelingen in gang gezet en de manager verwacht dat daardoor het bedrijf gaat veranderen.

Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet wordt vaak een (oudere) werknemer aangesproken die de (nieuwe) manager niet meer in zijn team wil hebben. Als reden wordt dan vaak aangegeven dat de werknemer waarschijnlijk in de toekomst niet goed gaat functioneren wanneer de toekomstige veranderingen zijn doorgevoerd.

Een dergelijke denkwijze is natuurlijk totaal niet te onderbouwen en zal nimmer stand houden bij het kantongerecht en toch wordt deze reden vaak gebruikt. Wanneer een manager het bovenstaande  gesprek heeft gevoerd denkt de  werknemer vaak “ik ga wel weg want hier wil ik niet meer werken” en gaat proactief zoeken naar een andere baan. Dit is een reactie wat – emotioneel gezien – volkomen logisch is want niemand wil in een onzekere situatie zitten en al helemaal niet als het gaat om je inkomen.

De manager weet dat er geen dossier is op basis van slecht functioneren – het is nog niet eens gebeurd – en biedt een vaststellingsovereenkomst (VSO) aan. De werknemer is vaak al bezig met het zoeken van een andere baan en heeft geen energie meer om goed te onderhandelen over de voorwaarden. Dit is zo zonde, de werkgever heeft absoluut geen reden voor ontslag en met de hierboven geschetste situatie komt de werkgever alsnog makkelijk en goedkoop van de werknemer af.

Schakel altijd hulp van LegalWorx in bij een ontslag, liever te vroeg dan te laat. De arbeidsjurist van LegalWorx zorgt er juist voor dat er geen (onnodige) escalatie komt en zal vaak een betere regeling uitonderhandelen. Jezelf bijstaan is gewoon niet handig omdat je in een “emotionele achtbaan” zit.

Controle vaststellingsovereenkomst

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail; onze arbeidsjurist staat u graag te woord. En geeft de antwoorden op al uw vragen.

“A man who represents himself, has a fool for a client.”

-ABRAHAM LINCOLN-