De gemakzuchtige werkgever

Helaas komt het vaak voor dat een werkgever gemakzuchtig omgaat met de rechten en ontslag van de werknemer.

Net als de werkgever van een oud cliënt van LegalWorx. De werknemer nam contact met ons op om te vragen of het wel klopte dat de werkgever geen transitievergoeding uitbetaalde (hoogte transitievergoeding was nog geen €100,- bruto). Hij was namelijk ontslagen tijdens zijn proeftijd. De werkgever weigerde de transitievergoeding uit te betalen omdat werknemer (volgens werkgever) ernstig verwijtbaar zou hebben gehandeld in een conflict situatie. De werkgever heeft vervolgens nagelaten om een deugdelijk onderzoek te doen naar het conflict en er werd geen moeite gedaan om de waarheid te achterhalen. Zo was bijvoorbeeld de werknemer niet gehoord over het conflict en was er dus geen hoor en wederhoor toegepast.

De werkgever was gemakzuchtig en dacht waarschijnlijk dat wanneer hij de werknemer in zijn proeftijd zou ontslaan dat de gehele situatie niet zorgvuldig onderzocht en aangepakt hoefde te worden.

Duur van arbeidsovereenkomst te kort

Maar er was met deze werknemer een arbeidsovereenkomst afgesloten voor de duur van 6 maanden, dit betekende dat (in deze casus) het proeftijdbeding niet rechtsgeldig overeengekomen was en nietig was. Dit betekende dat deze werknemer gewoon nog in dienst was bij de werkgever. Er kan immers geen proeftijdontslag plaatsvinden als het proeftijdbeding nietig is.
Nu wilde de werknemer ook niet meer terugkeren bij deze werkgever en is er alsnog een overeenstemming bereikt om het dienstverband te beëindigen. De werkgever moest alleen nu wel 30x meer betalen aan werknemer dan wat de transitievergoeding was en werden alle juridische kosten door werkgever vergoed.

Wanneer de werkgever de transitievergoeding van nog geen €100,- bruto had uitbetaald dan had deze man nooit om juridisch advies gevraagd. Nu de werkgever geweigerd had om de transitievergoeding uit te betalen nam de werknemer wel contact op met LegalWorx en heeft de werknemer een veel hogere vergoeding mogen ontvangen. Kortom als je wordt ontslagen win altijd advies is en neem direct contact op met LegalWorx of bereken je transitievergoeding.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel  +(31) 085-08 054 82, stuur een mail of upload de vaststellingsovereenkomst hier; onze arbeidsjurist staat u graag te woord. En geeft de antwoorden op al uw vragen.