Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een financiële compensatie die werknemers ontvangen wanneer hun arbeidsovereenkomst eindigt. Deze vergoeding is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan of naar een andere inkomstenbron makkelijker te maken.

Voor 60-plussers is het van belang om goed op de hoogte te zijn van hun rechten en de mogelijkheden die de transitievergoeding biedt, vooral omdat zij vaak specifieke uitdagingen tegenkomen op de arbeidsmarkt.

Specifieke regels voor 60-plussers

Voor werknemers van 60 jaar en ouder gelden er enkele speciale bepalingen omtrent de transitievergoeding. De wetgeving rondom de transitievergoeding is bedoeld om oudere werknemers extra bescherming te bieden, gezien hun vaak kwetsbare positie bij ontslag. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 1. Verhoogde transitievergoeding: Werknemers die ouder zijn dan 50 en meer dan tien jaar bij hun werkgever in dienst zijn geweest, hebben recht op een verhoogde transitievergoeding.
 2. Uitzonderingen: Sommige kleine werkgevers (met minder dan 25 werknemers) kunnen onder bepaalde voorwaarden een lagere transitievergoeding betalen aan werknemers ouder dan 50 jaar.
 3. Berekening: De berekening van de transitievergoeding voor 60-plussers kan complexer zijn, vooral als er sprake is van langdurige dienstverbanden.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

De transitievergoeding wordt berekend op basis van het maandsalaris en het aantal dienstjaren. Voor 60-plussers gelden enkele specifieke regels bij deze berekening:

 1. Dienstjaren: Voor de eerste tien dienstjaren ontvangt de werknemer één derde van het maandsalaris per dienstjaar. Voor de daaropvolgende jaren ontvangt de werknemer de helft van het maandsalaris per dienstjaar.
 2. Maximale vergoeding: Er geldt een maximale transitievergoeding van €84.000 bruto (2024) of één jaarsalaris indien dat hoger is.

Belangrijke overwegingen voor 60-plussers

Het optimaliseren van de transitievergoeding en het vermijden van juridische valkuilen is essentieel voor 60-plussers:

 1. Onderhandeling: Probeer tijdens onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst een hogere transitievergoeding af te spreken, vooral als de ontslagreden discutabel is.
 2. Juridisch advies: Schakel een arbeidsrechtjurist in om ervoor te zorgen dat alle rechten worden gerespecteerd en om juridische valkuilen te vermijden.
 3. Documentatie: Houd alle relevante documentatie bij, zoals arbeidsovereenkomsten, salarisstroken en correspondentie met de werkgever.

Hoe vraag je een transitievergoeding aan?

Het aanvragen van een transitievergoeding kan een uitdaging zijn, vooral voor 60-plussers die wellicht minder bekend zijn met de digitale mogelijkheden. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 1. Aanvraag indienen: Dien een schriftelijk verzoek in bij je werkgever voor de transitievergoeding.
 2. Benodigde documenten: Verzamel en verstrek alle benodigde documenten, zoals je arbeidsovereenkomst en salarisstroken.
 3. Termijnen: Let op de termijnen voor het indienen van je aanvraag. Je moet binnen drie maanden na het einde van je arbeidsovereenkomst de transitievergoeding aanvragen.

Voorbeelden

Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van 60-plussers die een transitievergoeding hebben ontvangen:

Case 1: Jan, een 64-jarige magazijnmedewerker, werd na 20 jaar dienst ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen. Met juridisch advies wist hij een transitievergoeding van €30.000 te verkrijgen.

Case 2: Els, een 61-jarige verpleegkundige, ontving €25.000 na een conflict met haar werkgever. Dankzij goede documentatie en juridische bijstand werd haar transitievergoeding succesvol onderhandeld.

De transitievergoeding biedt een belangrijke financiële buffer voor 60-plussers die met ontslag worden geconfronteerd. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te ondernemen, kunnen 60-plussers optimaal profiteren van hun recht op een transitievergoeding.

Zorg ervoor dat je altijd juridisch advies inwint en goed voorbereid bent om je rechten te verdedigen.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u laten controleren of alles klopt? Neem contact met ons op via WhatsApp, bel 085 080 5482 of stuur een mail; onze arbeidsjurist staat u graag te woord en geeft de antwoorden op al uw vragen.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de transitievergoeding? De transitievergoeding is een financiële compensatie bij ontslag, bedoeld om de overgang naar ander werk te vergemakkelijken.
 2. Hoe weet ik of ik recht heb op een transitievergoeding? Als je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door je werkgever en je minimaal twee jaar in dienst bent geweest, heb je in principe recht op een transitievergoeding.
 3. Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding bepaald voor 60-plussers? De hoogte wordt berekend op basis van het aantal dienstjaren en het maandsalaris, met specifieke regels voor werknemers boven de 50 jaar.
 4. Wat moet ik doen als mijn werkgever geen transitievergoeding wil betalen? Schakel een arbeidsrechtjurist in en overweeg juridische stappen als je werkgever de transitievergoeding weigert te betalen.